УВАГА! Нова платформа наукового журналу "Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право".
Перейти за посиланням -  http://journals.knute.edu.ua/foreign-trade
 

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Хеллаєр М. Торгівля України в рамках ПВЗВТ: дезагреговане статистичне дослідження. Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. 2019. № 6. С. 79-88. Серія. Економічні науки.


ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)
 

УДК 339.5.012.42(477:4-6ЄС)   DOI: https://doi.org/10.31617/zt.knute.2019(107)07
ХЕЛЛАЄР Марк,
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-5665-4052
  аспірант кафедри світової економіки 
Київського національного торговельно-економічного університету,
Директор компанії «СТА» (Великобританія)
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ТОРГІВЛЯ УКРАЇНИ В РАМКАХ ПВЗВТ:
ДЕЗАГРЕГОВАНЕ СТАТИС­ТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ
 

Постановка проблеми. Україна підписала Угоду з Європейським Союзом у 2014 році, що передбачає створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ), з очікуванням та прогнозами на основі економічного моделювання, через що відбудеться негайне значне збільшення експорту з України до ЄС. Однак, насправді, після відкриття ринку ЄС фактично обсяги торгівлі України за 3 роки зменшились.
Аналіз останніх досліджень і публікацій. Вивчаючи результати діяльності торгівлі в цілому або на галузевому рівні, визначено, що після підписання угоди торговельна діяльність проводиться на сукупному рівні.
Мета статті – дослідження результативності України на дезагрегацій­ному рівні з урахуванням відмінностей на національному рівні та беручи до уваги продуктовий рівень існування переваг у торговельному режимі України до та після ПВЗВТ.
Матеріали та методи. Використано методи аналізу та синтезу, статис­тичної обробки даних, дезагрегаційний підхід до аналізу експорту. Дослідження базується на даних ЄС про експорт продукції; про тарифи; а також на даних Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Результати дослідження. Запропоновано застосовувати дезагрегаційний підхід до аналізу показників експорту всієї, а також сільськогосподарської та несільськогосподарської продукції. Водночас проведено аналіз за показниками привабливішого експорту продукції (як сільськогосподарської, так і несільськогоспо­дарської) з України до ЄС. За результатами дослідження визначено, що в експорті України до ЄС в рамках ПВЗВТ спостерігають значні та протилежні тенденції на дезагрегованому рівні.
Висновки. Доведено, що попри те, що в цілому після ПВЗВТ український експорт виглядає недостатньо привабливим, експертиза конкурентоспроможних для українського експорту продуктів (тих, що покращили доступ до ринку в межах ПВЗВТ) насправді виявилася, як і очікувалося, ефективною.
 
Ключові слова: зовнішня торгівля, поглиблена і всеохоплююча зона вільної торгівлі, ПВЗВТ, економічне зростання, аграрний сектор, тарифи, експорт, вартість, дезагрегований підхід.

REFERENCES 

  1. Official site. eurostat.ec.europa.eu. Retrieve from http://epp.eurostat.ec.europa.eu/newxtweb/ [in English].
  2. Berden, K., Smakman, F., & Wymenga, P. (2007). Trade Sustainability Impact Assessment for the FTA between the EU and Ukraine within the Enhanced Agreement. Ecorys Ltd Netherlands [in English].
  3. Sidenko, V. (2007). EU–Ukraine Relations in the Context of a Possible Free Trade Agreement. EU Working Papers [in English].
  4. Movchan, V., & Giucci, R. (2011). Quantitative Assessment of Ukraine’s Regional Integration Options: DCFTA with European Union vs. Customs Union with Russia, Belarus and Kazakhstan. German Advisory Group Institute for Economic Research and Policy Consulting [in English].
  5. Kravchuk, A., & Popovych, Z. (2016). The expected impact of the EU-Ukraine Association Agreement. Transnational Institute, Amsterdam; Rosa Luxembourg Stiftung, Brussels. Center of Social and Labor Research, Kiev [in English].
  6. McQueen, M., & Stevens, C. (1989). Trade preferences and Lomé IV: Non-traditional ACP exports to the EC. Development Policy Review, (Vol. 7). DOI: https://doi.org/10.1111/j.1467-7679.1989.tb00130.x [in English].
  7. Hellyer, M., Nerpi, S., & Pyatnytskiy, V. (2015). Encyclopaedia Of Exporting To The EU Under The DCFTA. London CTA Economic & Export Analysts Ltd [in English].
  8. EU TARIC. Retrieve from https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/ [in English].