УВАГА! Нова платформа наукового журналу "Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право".
Перейти за посиланням -  http://journals.knute.edu.ua/foreign-trade
 

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
П’ятницька Г., Григоренко О. Глобальні тренди розвитку кейтерингу. Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. 2019. № 3. С. 51-68. Серія. Економічні науки.


  ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF) 

УДК 640.45-043.86   DOI: https://doi.org/10.31617/zt.knute.2019(104)05
П’ЯТНИЦЬКА Галина,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-3463-133X
  д. е. н., професор, професор кафедри менеджменту
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
ГРИГОРЕНКО Олег,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-2847-0149
  к. т. н., доцент, доцент кафедри інженерно-технічних дисциплін
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ГЛОБАЛЬНІ ТРЕНДИ РОЗВИТКУ КЕЙТЕРИНГУ 

Проведено ідентифікацію трендів розвитку кейтерингу в Україні та інших країнах світу. Здійснено класифікацію та охарактеризовано різновиди кейтерингу. Визначено ключові чинники, що впливають на розвиток ринку кейтерингових послуг,та проаналізовано їх зміни у різних країнах світу. Визначено стратегічні перспективи розвитку кейтерингу, зважаючи на гнучкість діяльності кейтерингових компаній, їх спроможність зростати та працювати у глобальному ринковому середовищі з урахуванням варіативності вимог різних споживачів до кейтерингових послуг.
 
Ключові слова:кейтеринг, ринок, ресторанне господарство, харчування поза домом, інновації, розвиток, кейтерингові компанії, послуги, глобальні тренди.
 

REFERENCES 

  1. Czarniecka-Skubina, E. (2015). Catering services in Poland and in selected countries. Service Management, 1, Vol. 15, 13-22.  DOI: https://doi.org/10.18276/smt.2015.15-02 [in English].
  2. Gheribi, E. (2015). Factors Affecting the Development of Catering Enterprises in Poland. Economic Problems of Tourism: Scientific Journal, 876. Vol. 3(31), 207-220. DOI: https://doi.org/10.18276/ept.2015.3.31-11 [in English].
  3. Ivashyna, L. L. (2017). Perspektyvy ta problemy kejteryngu v Ukrai'ni [ProspectsandproblemsofcateringinUkraine]. Global'ni ta nacional'ni problemy ekonomiky – Global and national problems of the economy. (Vol. 17). (pp. 314-317). Retrieved from http://tourlib.net/statti_ukr/ivashyna.htm [in Ukrainian].
  4. Vygivs'ka, I. M., & Makarovych, V. K. (2018). Osoblyvosti kal'kuljuvannja kejteryngu: organizacijno-metodychni zasady [Featuresofcateringcalculation: organizationalandmethodicalprinciples]. Problemy teorii' ta metodologii' buhgalters'kogo obliku, kontrolju i analizu Problems of the theory and methodology of accounting, controlandanalysis. Mizhnar. zb. nauk. prac' ZhDTU. (Vol. 2 (40), (pp. 3-6). DOI: https://doi.org/10.26642/pbo-2018-2(40)-3-6 [in Ukrainian].
  5. Pinchuk, A. S., & Bojko, A. V. (2018). Reklama jak osnovnyj zasib prosuvannja kejteryngovyh poslug [Advertising as the main means of catering services promotion]. Ifrastruktura rynku  – Market infrastructure.  (Vol. 25). (pp. 397-401). Retrieved from http://market-infr.od.ua/journals/2018/25_2018_ukr/68.pdf [inUkrainian].
  6. P’jatnyc'ka, G. T., Grygorenko, O. M., & Najdjuk, V. S. (2018). Diagnostyka rynku poslug restorannogo gospodarstva[Diagnostics of the restaurant services market]. Tovary i rynky – Goods and markets, 1 (25), 38-60 [inUkrainian].
  7. Zaklady restorannogo gospodarstva. Klasyfikacija [Restaurant service establishments. Classification]. (2004). ДСТУ4281:2004 from 07thJanuary2004]. Kyi'v: Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [inUkrainian].
  8. The Global Food & Beverage Market: What’s on the Menu? Cushman&Wakefield Inc., Summer, 2017 [in English].
  9. Spysok krai'n za naselennjam: Vikipedija. uk.wikipedia.org. Retrieved from https://uk.wikipedia.org/wiki/ [in Ukrainian].
  10. Tourism Highlights2018 Edition: UNWTO (2018). World Tourism Organization [in English].
  11. Rynok «prazdnichnogo» kejteringa ocenivajut v 72 mln grn – osnovatel' kompanii «Figaro» [The market of «festive»catering is estimated at UAH 72 million –the founder of Figarocompany»]. Delo UADeloUA.delo.ua.Retrieved from https://delo.ua/business/rynok-prazdnichnogo-kejteringa-ocenivajut-v-72-mln-grn-osnovat-313304 [in Russian]. 
  12. Official site Institut für Demoskopie Allensbach (Instytutu demoskopii' v Allensbahe). www.ifd-allensbach.de. Retrieved from https://www.ifd-allensbach.de [in English].
  13. Vytraty i resursy domogospodarstv Ukrai'ny (za danymy vybirkovogo obstezhennja umov zhyttja domogospodarstv) u I – IV kvartalah 2018 roku[Costs and resources of households in Ukraine (according to the data of a sample survey of households living conditions) in I-IV quarters of 2018]. www.ukrstat.gov.ua. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua [inUkrainian].
  14. Vytraty i resursy domogospodarstv Ukrai'ny u 2017 roci (2018). [Costs and resources of Ukrainian households in 2017]. Ctat. zb. Is. I. Kyi'v: Derzhavna sluzhba statystyky Ukrai'ny [in Ukrainian].
  15. Vytraty i resursy domogospodarstv Ukrai'ny u 2016 roci (2017). [Costs and resources of Ukrainian households in 2016]. Ctat. zb. Is. I. Kyi'v: DerzhavnasluzhbastatystykyUkrai'ny[inUkrainian].
  16. Vytraty i resursy domogospodarstv Ukrai'ny u 2014 roci (2015). [Costs and resources of Ukrainian households in 2014]. Ctat. zb. Is. I. Kyi'v: DerzhavnasluzhbastatystykyUkrai'ny[in Ukrainian].
  17. Vytraty i resursy domogospodarstv Ukrai'ny u 2009 roci (2010). [Costs and resources of Ukrainian households in 2009]. Ctat. zb. Is. I. Kyi'v: DerzhavnasluzhbastatystykyUkrai'ny[in Ukrainian].
  18. Indeksy spozhyvchyh cin u 1993–2018 rr. (do vidpovidnogo periodu poperedn'ogo roku) [Consumer price indices in 1993-2018 (up to the corresponding period of the previous year)]. Ekonomichna statystyka Derzhavnoi' sluzhby statystyky Ukrai'ny – Economic statistics of the State Statistics Service of Ukraine. www.ukrstat.gov.ua. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua [inUkrainian].
  19. Compass Group. en.wikipedia.org. Retrieved from https://en.wikipedia.org/wiki/Compass_Group [in English].
  20. Fortune Global 500: 413. Compass Group. fortune.com. Retrieved from http://fortune.com/global500/list/filtered?searchByName=Compass%20Group [in English].
  21. Global 500: Our annual ranking of the world’s largest corporations: 437. Sodexo. money.cnn.com. Retrieved from https://money.cnn.com/magazines/fortune/global500/2010/snapshots/10846.html [in English].
  22. Sodexo: Wikipedia. en.wikipedia.org. Retrieved from https://en.wikipedia.org/wiki/Sodexo [in English].
  23. P’jatnyc'ka, G. T., & Najdjuk, V. S. (2017). Suchasni trendy rozvytku restorannogo gospodarstva v Ukrai'ni [Modern trends of restaurant business development in Ukraine]. Ekonomika ta derzhava – Economy and the state, 9, 66-073 [in Ukrainian].
  24. P’jatnyc'ka, G. T., & Najdjuk, V. S. (2017). Strukturni transformacii' u rozvytku restorannogo gospodarstva Ukrai'ny: aspekty specializacii' [Structural transformations in the development of restaurant economy in Ukraine: aspects of specialization]. Naukovyj visnyk HDU – Scientific Herald of KSU. Serija «Ekonomichni nauky». (Vol. 26). Is. 1. (pp. 163-167) [in Ukrainian].
  25. P’jatnyc'ka, G. T., Grygorenko, O. M., & Najdjuk, V. S. (2017). Innovacii' u rozvytku pidpryjemstv restorannogo gospodarstva: mizhnarodni trendy ta ukrai'ns'ki realii' v umovah dominuvannja rynkovyh zagroz [Innovations in the development of restaurant industry enterprises: international trends and Ukrainian realities in the prevailing market threats]. Pidpryjemnyctvo i torgivlja Entrepreneurship and trade. (Vol. 21). (pp. 119-128). zbirnyk naukovyh prac'. L'viv: Vydavnyctvo L'vivs'kogo torgovel'no-ekonomichnogo universytetu [inUkrainian].
  26. P’jatnyc'ka, G. T. (2007). Restoranne gospodarstvo Ukrai'ny: rynkovi transformacii', innovacijnyj rozvytok, strukturna pereorijentacija[Ukrainian restaurant industry: market transformations, innovation development, structural reorientation]. Kyi'v: Kyi'v. nac. torg.-ekon. un-t [inUkrainian].
  27. Annual detailed enterprise statistics for services.Eurostat. ec.europa.eu. Retrieved from https://ec.europa.eu/eurostat [in English].
  28. Tishe edesh', bol'she budesh': Kak rynok kejteringa vyros do 3 mlrd griven' [Slowprogressissteadyprogress: How the catering market has grown to 3 billion hryvnias]. Delo UA – DeloUA. delo.ua. Retrieved from https://delo.ua/business/tishe-edesh-bolshe-budesh-kak-rynok-kejteringa-vyros-do-3-mlrd-315498 [in Russian].
  29. Dijal'nist' sub’jektiv gospodarjuvannja 2016 (2017). [Activity of business entities in 2016 stat. zb. Derzh. sluzhba statystyky Ukrai'ny. Kyi'v: Konsul'tant [in Ukrainian].
  30. Analiz rynku harchuvannja poza domom v Ukrai'ni [The analysis of the market of eating out in Ukraine]. (2019). Pro-Consulting, March [in Ukrainian].
  31. U Nacgvardii' predstavyly novyj avtobus-i'dal'nju [In the National Guard a new bus-dining room was introduced]. defence-ua.com. Retrieved from https://defence-ua.com/index.php/home-page/2093-u-natshvardiyi-predstavyly-novyy-avtobus-yidalnyu [in Ukrainian].