Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Босовська М., Бовш Л., Антонюк І. Ресторанні тактики: антипандемічний кейс. Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. 2021. № 2. С. 113-132. Серія. Економічні науки
Босовська М., Бовш Л., Антонюк І. Ресторанні тактики: антипандемічний кейс. Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. 2021. № 2. С. 113-132. Серія. Економічні науки
УДК 640.43:614.4 | DOI: https://doi.org/10.31617/zt.knute.2021(115)08 | |
JEL Classification: В 40, L 83, Н 80, D 24 |
||
БОСОВСЬКА Мирослава E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ORCID: 0000-0002-6021-5228 |
д. е. н., професор, професор кафедри готельно-ресторанного бізнесу Київського національного торговельно-економічного університету вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна |
|
БОВШ Людмила E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ORCID: 0000-0001-6044-3004 |
к. е. н., доцент, доцент кафедри готельно-ресторанного бізнесу Київського національного торговельно-економічного університету вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна |
|
АНТОНЮК Ірина E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ORCID: 0000-0003-4629-3403 |
к. т. н., доцент кафедри технології і організації ресторанного господарства Київського національного торговельно-економічного університету вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна |
РЕСТОРАННІ ТАКТИКИ: АНТИПАНДЕМІЧНИЙ КЕЙС
Здійснено діагностику практик управління ресторанами в умовах кризи та коронавірусної загрози. Розглянуто інноваційні тактики протидії пандемічним викликам ірозроблено референтну модель формування тактики антипандемічної протидії ресторану. Надано методичні та практичні рекомендації щодо реалізації тактичного управління суб’єктами ресторанного бізнесу, проведено оцінку його результативностііз застосуванням методики EFQM.
Ключові слова: ресторан, тактика, тактика управління, інноваційні тактики, тактичне управління, операційне управління, результативність управління, комплаєнс-контроль, пандемічна криза.
REFERENCES
- Budz, O. F. (2018). Strategichne planuvannja mytnogo obslugovuvannja pidpryjemstv na zasadah vrahuvannja interesiv stejkholderiv [Strategic planning of customs service of enterprises on the basis of taking into account the interests of stakeholders]. Naukovyj visnyk Hersons’kogo derzhavnogo universytetu. Ekonomichni nauky – Scientific Bulletin of the Kherson State University. Economic sciences. (Issue29/1), (pp. 28-31) [in Ukrainian].
- Burko, K. V. (2020). Vzajemodija taktychnogo menedzhmentu z oblikovoju systemoju pidpryjemstva [Interaction of tactical management with the company’s accounting system]. Sciences of Europe – Sciences of Europe. (Issue. 52), (pp. 17-25). Retrieved from http://www.europe-science.com/wp-content/uploads/2020/10/VOL-3-No-52-2020.pdf#page=17 [in Ukrainian].
- Voronka, O. (2020). Formuvannja taktyky ta strategii’ zabezpechennja kadrovoi’ bezpeky pidpryjemstva [Formation of tactic sand strategies for providing staff safety of the enterprise]. Innovacijna ekonomika – Innovative economy, 1-2, 99-104. DOI: https://doi.org/10.37332/2309-1533.2020.1-2.15 [in Ukrainian]. https://doi.org/10.37332/2309-1533.2020.1-2.15
- Levyc’ka, I. V., & Postova, V. V. (2017). Strategichne upravlinnja rozvytkom pidpryjemstv restorannogo biznesu [Strategic management of the development of restaurant busines senterprises]. Molodyj vchenyj – Young scientist, 2 (42), 271-275. Retrieved from http://molodyvcheny.in.ua/files/journal/2017/2/65.pdf [in Ukrainian].
- Kal’nyc’ka, M., & Gangur, Ju. (2016). Sut’ ponjat’ «strategija» i «taktyka» v ekonomici [The essence of the concepts «strategy» and «tactics» in the economy]. Naukovyj visnyk Uzhgorods’kogo universytetu. Ekonomika – Scientific Bulletin of Uzhgorod University. Economics. (Issue 1(1), (pp. 140-145). Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvuuec_2016_1(1)__24 [in Ukrainian].
- Lomonosov, D. A. (2011). Sutnist’ ponjattja «strategija» ta jogo vidminnosti vid taktyky j operatyvnyh dij [The essence of the concept of «strategy» and its differences from tactics and operational actions]. Ekonomichni innovacii’ – Economic innovations, (Issue 45), (pp. 156-160). Retrieved from http://dspace.nbuv.gov.ua/ bitstream/handle/123456789/67073/22-Lomonosov.pdf?sequence=1 [in Ukrainian].
- Tymejchuk, A. A. Sut’, znachennja ta vydy strategii’ ta taktyky vzajemovidnosyn u systemi «pidpryjemstvo–podatkova administracija» [Thees sence, meaning and types of strategy and tactics of relations in the system «Enterprise-Tax Administration»]. Lviv Polytechnic National University Institutional Repository. Retrieved from http://ena.lp.edu.ua [in Ukrainian].
- Balac’ka, N. (2020). Restorannyj biznes v umovah pandemii’ koronavirusu: problemy ta naprjamy transformacii’ modelej rozvytku [Restaurant business in coronavirus pandemic: problems and directions of transformation of development models]. Infrastruktura rynku –Market infrastructure. Prychornomors’kyj naukovo-doslidnyj instytut. (Issue 42), (pp. 117-123). DOI: http://dx.doi.org/ 10.32843/infrastruct42-20 [in Ukrainian].
- Gavryljuk, O., & Bozhydarnyk, T. (2020). Global’na pandemija: modyfikacija priorytetiv spozhyvachiv ta elektronnoi’ komercii’ u fors-mazhornyh obstavynah [Global Pandemic: modification of consumer and e-commerce priorities in force majeure]. Naukovi goryzonty –Scientific horizons, (Issue 89(4), (pp. 7-14). DOI: https://doi.org/10.33249/2663-2144-2020-89-4-7-14 [in Ukrainian]. https://doi.org/10.33249/2663-2144-2020-89-4-7-14
- Smagina, A. Restorannyj biznes v Ukrai’ni pid chas karantynu: jak vtrymatys’ na plavu u nevelykomu misti [Restaurant Businessin Ukraine during quarantine: how to stay afloat in a small city]. Media rishen’ –Media solutions. Retrieved from https://rubryka.com/article/restoran-neggenshil-karantyn [in Ukrainian].
- Stadnichenko, V. (2015). Osoblyvosti pozycionuvannja na rynku restoraniv shvydkogo obslugovuvannja [Features of positioning in the market of fast-service restaurants]. Ekonomichnyj visnyk NTU Ukrai’ny «KPI» – Economic Bulletin of NTU of Ukraine «KPI», 12, 379-389. Retrieved from https://ela.kpi.ua/bitstream/ 123456789/14106/1/56.pdf [in Ukrainian].
- Stuckey, B. (2020). Foodservice and Restaurant Trends Driving Innovation in 2020. Retrieved from https://www.forbes.com/sites/barbstuckey/2020/01/08/foodservice--restaurant-trends-drivinginnovation-in-2020/#162994fb2f8e (data zvernennja: 17.05.2020) [in English].
- P’jatnyc’ka, G. T., & Najdjuk, V. S. (2017). Suchasni trendy rozvytku restorannogo gospodarstva v Ukrai’ni [Modern trends in the development of restaurant business in Ukraine]. Ekonomika ta derzhava – Economics and State, 9, 66-73 [in Ukrainian].
- Maljuga, L., & Zagorodnjuk, O. (2020). Konkurentospromozhnist’ pidpryjemstv restorannogo biznesu [Competitiveness of restaurant business enterprises]. Shidna Jevropa Ekonomika, biznes ta upravlinnja. – Eastern Europe: Economics, Business and Management, (Issue 2 (25). DOI: https://doi.org/10.32782/easterneurope.25-35 [in Ukrainian]. https://doi.org/10.32782/easterneurope.25-35
- Rasulova, A. M. (2015). Suchasni marketyngovi komunikacii’ v upravlinni pidpryjemstvamy restorannogo biznesu [Modern marketing communications in the management of restaurant business enterprises]. Innovacijna ekonomika – Innovative economy, 4, 215-220. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/ UJRN/inek_2015_4_36 [in Ukrainian].
- Porter, M. E. (1989). From Competitive Advantage to Corporate Strategy. Readings in Strategic Management. Macmillan Education UK, (pp. 234-55). DOI: https://doi.org/10.1007/978-1-349-20317-8_17 [in English]. https://doi.org/10.1007/978-1-349-20317-8_17
- Schendel, D. E., & Hatten, K. J. (1972). Business policy or strategic management: A Broader View for an Emerging Discipline. Academy of Management Proceedings. Academy of Management, (Issue 1), (pp. 99-102). DOI: https://doi.org/10.5465/ambpp.1972.4981324 [in English]. https://doi.org/10.5465/ambpp.1972.4981324
- Hamel, G., & Prahalad, CK. (1983). Managing strategic responsibility in the MNC. Strategic Management Journal. Wiley, 4 (4),341-51. DOI: https://doi.org/10.1002/smj.4250040405 [in English]. https://doi.org/10.1002/smj.4250040405
- Harrell, G. D., & Fors, M. F. (1987). Planning evolution in hospital management. Health Care Management Review. Ovid Technologies (Wolters Kluwer Health), (Issue 12(1), (pp. 9-22). DOI: https://doi.org/10.1097/00004010-198712010-00003 [in English]. https://doi.org/10.1097/00004010-198712010-00003
- White, C. (2004). Strategic Management. Macmillan Education UK. DOI: https://doi.org/10.1007/978-0-230-55477-1 [in English]. https://doi.org/10.1007/978-0-230-55477-1
- Fraser, K. (2014). Facilities management: the strategic selection of a maintenance system. Journal of Facilities Management. Emerald, (Issue 12(1)), (pp. 18-37). DOI: https://doi.org/10.1108/JFM-02-2013-0010 [in English]. https://doi.org/10.1108/JFM-02-2013-0010
- Campbell, A. (2015). Strategic Thinking. Wiley Encyclopedia of Management. John Wiley & Sons. Ltd; 22. DOI: http://dx.doi.org/10.1002/ 9781118785317.weom120168 [in English].
- Garrett, B. (1997). Developing strategic thought. Long Range Planning. Elsevier BV, 30(1). DOI: https://doi.org/10.1016/S0024-6301(97)86600-9 [in English]. https://doi.org/10.1016/S0024-6301(97)86600-9
- Godet, M. (1989). Effective strategic management the prospective approach. Technology Analysis & Strategic Management. Informa UK Limited, 1(1), 45-56. DOI: https://doi.org/10.1080/09537328908523954 [in English]. https://doi.org/10.1080/09537328908523954
- Analiz rynku gromads’kogo harchuvannja Kyjeva [Analysis of the catering market in Kyiv]. 2019. Pro-Consulting. Retrieved from https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-obshestvennogo-pitaniya-kieva-2019-god (data zvernennja 13.02.2020) [in Ukrainian].
- Doslidzhennja i statystyka: 54% zakladiv prosily po vyruchci. ProHotelia: gotel’nyj i restorannyj biznes onlajn [Research and statistics: 54% of institutions sank on proceeds. ProHotelia: Hotel and Restaurant Business Online]. Retrieved from http://prohotelia.com/2020/07/restaurant-research-ua [in Ukrainian].
- Drugyj lokdaun znovu obvalyv oboroty zakladiv: najgirshe vsih restoranam i baram [The second Lockdown again collapsed the turnover of institutions: the worst of all for restaurants and bars]. Poster. Retrieved from https://joinposter.com/post/vtoroy-lockdaun-dlya-restoranov [in Ukrainian].
- Platforma efektyvnogo biznesu [Efficient Business Platform]. Retrieved from https://sbc.regulation.gov.ua/statistics/restaurant-map (data zvernennja 13.02.2020) [in Ukrainian].
- Kil’kist’ sub’jektiv gospodarjuvannja za vydamy ekonomichnoi’ dijal’nosti u 2019 r. Golovne upravlinnja statystyky u m. Kyjevi [The number of economic entities by types of economic activity in 2019. Main Directorate of Statistics in Kyiv]. Retrieved from http://kiev.ukrstat.gov.ua/p.php3?c=3499&lang=1 [in Ukrainian].
- Rytoryka «Strategija i taktyka» [Rhetoric «Strategy and Tactics»]. Retrieved from http://pidruchniki.com/15660212/ ritorika /strategia_taktia [in Ukrainian].
- Mochernyj, S. V. (et al.) (2000). Ekonomichna encyklopedija [Economic Encyclopedia].(Vol. 1). Kyi’v: Akademija [in Ukrainian].
- Gospodars’kyj kodeks Ukrai’ny vid 16.01.2003 № 436-IV [Economic Code of Ukraine of 16.01.2003 No. 436-IV]. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15 [in Ukrainian].
- Kozak, V. S., & Todoriko, I. M. (2020). Vazhlyvi aspekty strategii’ ta taktyky upravlinnja personalom [Important aspects of strategy and personnel management tactics]. Ekonomika ta derzhava – Economy and state, 6, 165-168. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6806.2020.6.165 [in Ukrainian]. https://doi.org/10.32702/2306-6806.2020.6.165
- Taktyka biznesu [Business Tactics]. Holist. Retrieved from https://holist.agency/business-services/business-tactics/(data zvernennja 13.02.2020) [in Ukrainian].
- Covey, St. R. (2013). The 7 Habits of Highly Effective People: Restoring the Character Ethic. St. R. Covey. New York: Simon & Schuster [in English].
- DSTU ISO 22000:2019 Systemy upravlinnja bezpechnistju harchovyh produktiv. Vymogy do bud’-jakoi’ organizacii’ v harchovomu lancjugu (ISO 22000:2018, IDT) [DSTU ISO 22000: 2019 Food Safety Management Systems. Requirements for any organization in the food chain (ISO 22000: 2018, IDT)]. Retrieved from http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=86029 [in Ukrainian].
- EFQM Annual Report (2016). Retrieved from https://issuu.com/vingolf/ docs/recognition_book_web [in English].
- Report on Analytical Research: cloud gaming: anti-pandemic restaurant case.Retrieved from https://docs.google.com/forms/d/1meDI3tyztvJHP_6BEArmFiF3IdLj6AAzF96H4n61ZbQ/edit [in English].